VERZETSMONUMENT AARLANDERVEEN
Al snel na de bevrijding in mei 1945 werd in Aarlanderveen een uit tien personen bestaand comité opgericht met als doel een oorlogsmonument op te richten. Na een huis-aan-huis inzameling werd, in afwachting van de plaatsing van een definitief monument, een voorlopig monument geplaatst in de vorm van een stenen kruis.
Vanaf deze locatie kunt u verder met deze fietsroute, of omschakelen naar de website van '75 jaar Vrijheid - Kern-Aarlanderveen'
VERZETSMONUMENT AARLANDERVEEN

Het kruis werd gemaakt door de plaatselijke metselaar Jan van Winkel en kreeg een plek naast de hervormde kerk. In 1953 viel het besluit om op dezelfde plaats een definitief monument neer te zetten. Het toont het corpus van een jonge man die, gefolterd en uitgeput door zijn vijanden, met neergeslagen ogen het hoofd ten hemel richt om van God kracht en moed af te smeken bij het naderend einde van zijn jonge leven.
Het monument is ontworpen en gemaakt door de beeldhouwer A. Slinger te ’s-Gravenhage. Het is op 4 mei 1955 onthuld.
Het voetstuk bevat aan de linkerzijde de inscriptie
Zij zijn door terreur gevallen
en aan de rechterzijde
Gedenkt hen.
Aan de voorzijde staan de namen van de oorlogsslachtoffers Frans Bocxe (geboren 1915, overleden Würzburg 1945), Hans Hoogeveen (geboren 1918, overleden Niederwöhren 1945) en Wim Zwaneveld (geboren 1922, overleden Neuengamme 1945). Alle drie zijn omgekomen in een concentratiekamp in Duitsland. In het voetstuk zijn in een koker een oorkonde en gegevens over de oorlogsslachtoffers ingemetseld.